Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Tsjaikovski – een paradoxaal leven

2 april @ 19:45 - 22:00

€10

Beste buurtgenoten,

Graag nodigt On the Move – Cultureel u uit voor een presentatie over Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky door Jacques Winnubst bij hem thuis op donderdag 2 en 16 april 2020. Aanvangstijd: 19.45 uur. U kunt zelf aangeven welke datum uw voorkeur heeft, misschien zijn dat beide tijden. Adres: Parklaan 8-b in Zeist.

Tsjaikovski componeerde naast zijn overbekende balletten, het eerste pianoconcert en het vioolconcert nog veel meer dat de moeite van het beluisteren waard is. Hij reisde veel, werd overal geëerd, maar was een eenzelvig en eenzaam mens. Hij vond dat hij een Russisch componist was maar werd door de machtige vijf (Balakirev, Moessorgski, Cui, Rimsky-Korsakov en Borodin) niet als een van hen gezien. De vijf genoemde componisten beschouwden hem als te Europees en te weinig nationalistisch.
Zijn dood op 53-jarige leeftijd is een onopgelost raadsel. Er wordt beweerd dat er sprake zou zijn geweest van een opgedrongen zelfmoord. Die zou zijn  veroorzaakt door hen die zijn (door hem geheimgehouden) homoseksualiteit als liederlijk bestempelden. Officieel is hij overleden aan de cholera die heerste in St-Petersburg.

De presentatie sluit aan bij de leestafels die door Wil van Basten worden begeleid. De deelnemers lezen Kolja geschreven door Arthur Japin op 24 en 26 maart. Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Kolja wantrouwde direct de opgegeven officiële doodsoorzaak en start een eigen onderzoek.
 
Deelname op donderdag 2 of 16 april 2020.

  1. Opgeven bij: j.a.m.winnubst@ziggo.nl (met voorkeursdatum)
  2. Kosten € 10 pp. (ter plaatse te voldoen)
  3. Toewijzing op volgorde

Let op: Parklaan 8-b is een vrijstaand huis.

Gegevens

Datum:
2 april
Tijd:
19:45 - 22:00
Kosten:
€10

Organisator

Jacques Winnubst

Locatie

Parklaan 8-B