Het baggerwerk is gereed. De modder uit de vijver is verwijderd. Er zijn verder verschillende voorwerpen uit de vijver opgevist: een fiets, een fietswiel, een boomstam, een stoel, een computertas (leeg!) en heel veel lege flessen (jammer).

De bodem van de vijver is nu weer inzicht. De aannemer is begonnen met het plaatsen van de betuining. Voor deze betuining wordt geen tropisch hardhout gebruikt, maar duurzaam geteeld hout uit Europa.

w'vijver-26-5

De betuining

Voor de palen van de betuining wordt de houtsoort Robinia gebruikt. Dit hout van de Acacia Robinia, is zeer duurzaam, sterk en taai. Het wordt geteeld in plantages in Oost-Europa. Deze van oorsprong Noord-Amerikaanse boomsoort is genoemd naar vader en zoon Jean en Vespasien Robin, lijfartsen van koning Hendrik IV van Frankrijk, die in 1601 een Robinia plantten in de tuin van het Louvre in Parijs. (bron Wikipedia)

Aan de palen worden houten schotten geschroefd. Deze schotten worden gemaakt van eiken.

Er wordt hiervoor waterbouwkundig eiken gebruikt. Het is grover van structuur dan eiken voor het maken van meubels. Het komt van dezelfde soort boom, echter de grondsoort en het klimaat veroorzaakt het verschil in structuur van het hout. Eiken is zeer duurzaam door het looizuur dat zich in het hout bevindt.