Onze buurtgenoten Annemargriet van Nierop en Leonard Goudoever zijn een project gestart om met vluchtingen van het AZC in Zeist 2 optredens te verzorgen op 23 oktober in het Beauforthuis en in Figi. Het meeste werk wordt gedaan door vrijwilligers, maar een aantal zaken door professionals. Die moeten betaald worden. Hiervoor vragen zij uw bijdrage. On the Move “Thee met iets lekkers”, waarvoor Annemargriet belangeloos regelmatig het lekkers verzorgt, heeft inmiddels een donatie toegezegd.  Maar u kunt ook kaartjes kopen voor deze voorstelling. Meer weten? Lees dan verder.

Project met vluchtelingen in AZC Zeist met twee optredens in theaters

De afgelopen tijd hebben wij ons proberen in te beelden hoe het moet zijn om als vluchteling in een opvangkamp te verblijven. Naast alle praktische moeilijkheden die zo’n leven met zich meebrengt en het je alleen gelaten voelen met alle opgedaan verdriet, denken wij dat het belangrijk is iets te kunnen dóen, iets waardevols te kunnen presteren, voor jezelf en met anderen.

Uit die gedachte is er een groep ontstaan om in AZC Zeist, in samenwerking met Stichting De Vrolijkheid, een week te werken aan een programma met muziek en verhalen en met afsluitende optredens.

Als voorbereidend werk is er een aantal maanden met bewoners in kamp Zeist wekelijks gewerkt. Muziek, film, en verhalen waren het onderwerp. Die voorbereiding heeft de informatie opgeleverd waarmee dit plan kan worden uitgevoerd.

een-goed-verhaal-op-23-oktober (pdf)

Doel

Het aanboren van hoop, samen aan het werk, verbinding door muziek beleven, herinneringen met elkaar delen en die ‘optillen’ tot onderdeel van de voorstelling. Deze pilot helpt ons weer bij het volgende project met celliste Saartje van Camp.

Verhalen

Elke deelnemer komt met een goede herinnering aan het thuisland en een leuke of goede ervaring in Nederland. Deze verhalen (anekdote, gedicht, herinnering) vormen de basis van het programma en moeten tenslotte van een verbindende lijn voorzien worden. Mooi als de verhalen zowel in de taal van het thuisland en ook in het Nederlands te horen zijn.

Muziekshaza-hayek

Samen zingen en spelen op instrumenten, de verhalen kunnen worden afgewisseld met zang, een verhaal kan ook gezongen worden, improviseren met muziekinstrumenten, slagwerk, piano, gitaar.

Er wordt samengewerkt met ensemble R-chestra en de Syrische vluchtelinge Shaza Hayek, die in de opera van Damascus heeft gezongen. In dit filmpje zie je een optreden van Shaza Hayek en R-chstra dat bij “Vrije geluiden” van de VPRO is opgenomen.

Tijdens de repetitieweek kookt een groep AZCers dagelijks een maaltijd voor de deelnemers, samen eten geeft goede verhalen.

Projectweek

Zaterdag 15 oktober t.m. zondag 23 oktober 2016.

Voorstellingen

Op zondag 23 oktober in het Beauforthuis Austerlitz om 15.30 en in Figi Zeist om 20.15.

Uitvoerenden

  • Artistiek leider: Leonard van Goudoever www.lvangoudoever.nl
  • Regisseur / acteur: Arend Brandligt
  • Zangcoach: Bregje van Goudoever
  • Coördinatie: Annemargriet van Nierop
  • Beeldend Kunstenaar: Justia Heijkoop
  • www.vrolijkheid.nl