Historie van onze buurt

De geschiedenis en het heden van onze buurt aan de hand van oude en nieuwe foto’s, verhalen, korte anekdotes of overig beelmateriaal. Klik op één van de straatnamen rechts of hieronder om direct naar de straat te gaan. Wilt u een bericht of historische foto van uw huis of straat plaatsen? Stuur ons dan een bericht.

Historisch beeldmateriaal werd veelal verkregen via het Zeister Historisch Genootschap waarvoor onze dank!  informatie over de straatnamen komt uit:

ZEIST, GROEI EN BOUW – De straatnamen van Zeist – L. Visser  –  Kerckebosch BV Zeist – 1988 – (het rose boekje).

Oud Seyst  verzamelt ook historische foto’s, ansichtkaarten en briefkaarten van Zeist en de buurtschappen Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide. De periode van de documenten loopt van 1897 tot 1970.  De fotodocumenten van hun website, waarvoor wij hen ook bedanken,  worden gepresenteerd in lage resolutie. Er liggen rechten op. Zij werken graag met u samen als u in het origineel of een kopie met hogere resolutie geïnteresseerd bent.

Wij zijn ook buurtbewoner George Becker zeer erkentelijk voor het beschikbaar stellen van divers historisch materiaal.

Plattegrond van Zeist anno 1847

Onthulling van het monument in Wilhelminapark – 31 augustus 1898

ATTENTIE: Deze pagina’s worden regelmatig aangevuld of aangepast. Onze verdere bronnen zullen binnenkort vermeld worden. Heeft u aanvullende info, foto’s etc. of ziet u fouten laat het ons z.s.m. weten. Met onze gezamenlijke kennis kunnen we deze webpagina’s alleen maar verrijken.

Voor diegenen die geen genoeg krijgen van de historie van Zeist is er goed nieuws. Er bestaat sinds kort een prachtige nieuwe website Tijdreis – meer dan 200 jaar topografie. Op deze topografische website van het Kadaster vind u kaarten vanaf 1815 tot 2015. Per jaar kunt u op een tijdbalk delen of plaatsen van Nederland instellen en verder inzoomen tot op kavel niveau. Wij wensen u een boeiende tijdreis.

Historische herten

Utrechts Landschap heeft de prachtige metalen hertengroep bij de boswachterswoning in het Zeisterbos in ere hersteld en toegankelijk gemaakt. Ze verdienen een speciale plek om door het wandelende publiek bewonderd te worden!